.

.

.

Hvad er Ayurveda?

Ayurveda er et ældgammelt holistisk sundhedssystem, som har været anvendt og værdsat i tusinder af år for dens forebyggende og helende egenskaber. Ayurveda kan oversættes til 'livets videnskab', som fokuserer på hvordan vi kan harmonisere kroppen, så vi kan opleve ro i sindet og dermed vende tilbage til vores essentielle natur – den rene bevidsthed, som vi er.


Ifølge ayurveda, er det når vi skaber forbindelse til vores rene bevidsthed at helbredelse kan gå i gang. For at vi kan skabe denne forbindelse og genetablere kontakten til vores kerne, så må vi arbejde med både vores fysiske krop, følelser, sindet og vores åndelige væsen.


Det ayurvediske syn på sygdom

Ifølge ayurveda er sygdom en forstyrrelse eller blokering af energistrøm, som resulterer i en følelse af adskillelse eller fremmedgørelse fra vores essentielle natur. Symptomer og sygdom er kroppens signaler om, at der er sket en blokering, og at der er et aspekt af os selv, der trænger til at blive healet.


Hvor moderne medicin har en tendens til at behandle symptomer på sygdom, søger ayurveda at behandle den underliggende årsag og genoprette flow. Her ser vi på individet som en helhed, og fokuserer derfor på både krop, sind, ånd og miljø. Herunder vil man i ayurvedaens holistiske tilgang overveje livsstil, relationer, aktiviteter, kost, stress-tilstand, overbevisninger og krop-sind konstitution (dosha-konstitution – læs mere her).

.

.

.

Det ayurvediske syn på sundhed

Et af de grundlæggende koncepter i ayurveda er, at kroppen ved hvordan den genopretter balance og helbreder sig selv. Derfor er det afgørende at støtte kroppen tilbage i balance for at aktivere dens selvhelbredende krafter.


Ayurveda tager udgangspunkt i at balance opnås, når krop, sind og bevidsthed er forenet. Gennem den ayurvediske filosofi kan vi opnå indsigt i, hvad vi selv kan gøre for at skabe denne forening og vende tilbage til vores naturlige tilstand af sundhed og balance. Det kan være gennem simple ændringer i kost og livsstil, som eksempelvis anvendelse af urter og essentielle olier samt indførelse af en simpel yoga- og meditations-praksis. Det kan også være at kikke på, hvordan vi bruger (og sandsynligvis misbruger) vores sanser, som er mere betydningsfuld for vores helbred end den vestlige tilgang anerkender.


Ligeledes inspirerer den ayurvediske filosofi os til at kikke på, hvordan vi lever i harmoni med naturens rytmer, som også er essentiel for at vi kan opleve sundhed og harmoni. I vores moderne samfund lever mange af os i en tilstand, hvor vores krop og sind konstant er på overarbejde. Vi sover, spiser og træner på tidspunkter, der ikke er i harmoni med naturens eller kroppens naturlige rytmer. Vi har en tendens til at overhøre og ændre vores krops signaler, hvilket er første skridt til ubalancer.

.

.

.

Naturen er vores hjælper

Vores kroppe er tæt forbundet til naturen – herunder døgnrytmen af lys og mørke samt årstidernes skifte. Helt ned på cellulært niveau er vores krop styret af hvile- og aktivitetscyklusser, der udvikles synkront med naturens rytmer. Tidspunkterne for hvornår vi udfører vores aktiviteter, er derfor ligeså afgørende som hvad vi gør. Eksempelvis er tidspunktet for hvornår vi spiser, lige så vigtigt som hvad vi spiser (det samme gælder fx også med søvn og træning).


Når vores indre rytmer er i overensstemmelse med naturens, så oplever vi flow, sundhed, vitalitet og glæde. Omvendt, når vores indre biologiske ur er ude af harmoni med naturens rytmer, så kan vi opleve et tilsløret sind, negative tanker og følelser, træthed og øget risiko for sygdom.


Det er de små ting, samt tidspunkterne vi gør dem på hver dag, der er afgørende for at ændre vores sundhed og liv til det bedre. Derfor er det ifølge ayurveda essentielt, at vi har forståelse for naturens og vores krops naturlige rytmer.


Vi må lytte til og være opmærksom på, hvad vores krop forsøger at fortælle os, og herudfra træffe bevidste valg, der hjælper os til at genetablere balance og det frie flow af energi og information gennem vores krop og sind. Som den ayurvediske læge Deepak Chopra udtrykker det: ”We have only to point ourselves back to our being, and nature will heal us”


Få inspiration til at komme igang med en nærende ayurvedisk rutine (Dinacharya)

unsplash